Logo Realitatea.md

Votul pentru introducerea în Constituție a vectorului european, amânat pentru săptămâna viitoare. Candu: Trăiesc un sentiment de dezamăgire...

12 Octombrie 2018, 15:44 // Actualitate

Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a țării a fost dezbătut astăzi în plenul Parlamentului, însă votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare din cauza pozițiilor „anti-vot” expuse de majoritatea fracțiunilor parlamentare de dreapta.

Proiectul a fost prezentat de președintele Parlamentului, de la tribuna din plenul Legislativului a declarat următoarele:

„Chiar dacă sunt dezbateri politice aprinse și confruntări geo-politice, care nu neapărat au făcut numai bine țării, există mulți cetățeni, chiar din punct de vedere doctrinar, care nu ar înțelege că în prezent, cel mai bun model de dezvoltare a țării este cel al Uniunii Europene – și din punct de vedere economic și al proiectelor și a sistemelor de funcționare a instituțiilor. UE este cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova. Este un model cum funcționează drepturile și libertățile ca și principiile statului de drept. Este corect că Moldova are nevoie încă de mult timp și efort pentru a ajunge stat european. Procesul nu trebuie oprit sub nici o formă și nici într-o zi. De ce totuși este nevoie de această modificare sau completare în Constituție? Deoarece, Constituția prevede care sunt principiile fundamentale de dezvoltare a statului. Deoarece, Constituția este legea de bază a tuturor normelor juridice, similar cu alte state care mai au stipulat acest lucru în actele lor supreme. Nu va vi doar un mesaj politic, va fi un impact juridic, care va avea un impact legal, ceea ce înseamnă că fiecare funcționar, fiecare instituție se va orienta spre implementarea integrării europene...”, a spus președintele Parlamentului în discursul său.

După dezbaterea proiectului și luările de cuvânt de către toți reprezentanții fracțiunilor parlamentare,  Andrian Candu a venit cu un nou mesaj, în care s-a arătat dejamăgit de poziția pe care au luat-o partidele pro-europene și a anunțat că votul se amână pentru săptămâna viitoare.

„Ceea ce s-a declarat astăzi în sala plenului nu ar fi trebuit să se întâmple. Dacă cei care astăzi s-au manifestat, întradevăr ar fi pus interesele oamenilor, țării mai presus decât culoarea politică sau frustrările politice, atunci, aceste modificări trebuiau votate. Mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova. Deoarece se spune că uneori înţelepciunea vine în ceasul al doisprezecelea şi că uneori oamenii trebuie să mai doarmă o noapte cu ideea dată. Probabil unii trebuie să se mai gândească...”, a spus Candu.

Amintim că, astăzi urma în plenul Parlamentului să se voteze dacă în Constituție se introduce vectorul european - ca principiu fundamental de orientare strategică a țării.

Citeste tot despre: Candu, integrare europeană, vot amînat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile