Logo Realitatea.md

VOX: Au trecut alegerile parlamentare, vin cele locale! Portretul unui primar bun, schițat de moldoveni: "Să știe să deschidă uși"

27 Februarie 2019, 09:52 // Politica

Nu au ieșit bine din febra alegerilor parlamentare, că în doar câteva luni moldoveanii sunt chemați din nou la vot! De data asta, ca să își aleagă primarii. Am întrebat mai mulți oameni dacă știu că la vară urmează un nou scrutin, dar și ce calități ar trebui să aibă un primar bun.

Embed:

Mulți dintre intervievați s-au arătat mirați de faptul că vom avea curând alegeri. Deși s-au declarat obosiți de atâtea scrutine, oamenii spun că vor merge totuși și la viitoarele alegeri. 

Și-au conturat în minte și un portret al viitorului ales local: "Să fie gospodar și cinstit, să știe să deschidă uși". Majoritatea își doresc la primării oameni noi și tineri, alții însă încă mai au regrete legate de foștii edili, cum ar fi Dorin Chirtoacă, de exemplu. Deși a fost blamat în repetate rânduri de unii locuitori ai capitalei, dar și de mai mulți oponenți politici, unii alegători și l-ar dori din nou la cârma capitalei pe fostul primar.

Iată ce ne-au spus oamenii:

"Îmi doresc un primar care să implementeze lucruri noi, cred că asta își dorește oricine"

"Nu știu...locale?  Asta la ce? La primărie...prima dată aud. -  Ce fel de primar vă doriți în localitate? – Un primar bun, ca să fie gospodar!"

"Știți că avem anul ăsta alegeri la primărie? - Da! – Ce fel de primar vă doriți în localitate? – Un primar care să fie competent în primul rând, un manager bun, indiferente de culoare, să știe să deschidă uși, să poată face ceva pentru localitatea în care este ales"

"Nu știam, știu că au fost acum alegeri dar mai departe nu știu...Să fie ordine, uitați-vă, strada centrală, fără copaci, trebuie sădiți alții, să fie verde..."

"Să fie gospodar, să fie stăpân pe propriul cuvânt, ceea ce a spus, să facă, să fie atent cu lumea"

"Știți că anul ăsta avem și alegeri locale? – Când? Pe 24, au trecut de acum... – La primărie? Doamne, nici nu știu ce să vă mai spun. Așa am perdut încrederea în toți. Eu aș vrea să vină iarăși Chirtoacă. De aceea că el parcă mai bine a început-o, mai bine era cu el"

"Știți că avem anul ăsta și alegeri locale? – Știu! O să mergeți la vot? – întotdeauna am mers, dar se pune întrebarea pentru cine? Mie mi-a plăcut tare mult Chirtoacă și Năstase"

"De locale nu știam, știam de parlamentare, dar de locale...Primarul ce calități trebuie să aibă? – Toate calitățile, gospodar, cinstit, onest"

"Da, știu.  Cum își dorește toată lumea, un primar responsbail, să aibă grijă de localitate, un gospodar, asta e principalul"

Alegeri locale generale, în toate localitățile din Republica Moldova, urmează să fie organizate în vara anului 2019, potrivit Comisiei Electorale Centrale care face trimitere la Codul electoral.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile