Logo Realitatea.md

Vrea, dar nu poate! Rogozin nu va mai participa la Forumul ”Moldova Business Week 2017”, deși a acceptat invitația lui Calmîc

02 August 2017, 17:04 // Economie

Vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin a anunțat că acceptă invitația vicepremierului moldovean, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, să viziteze Republica Moldova în luna septembrie, pentru a participa la Forumul ”Moldova Business Week 2017”. Însă deja nu o va putea face, după ce astăzi Guvernul l-a declarat „persona non grata” pe teritoriul țării noastre.

„Am invitația lui Octavian Calmîc. Aceasta a sosit recent, acum câteva săptămâni. Mă invită la Chișinău în această toamnă. Cu plăcere am citit această invitație, dar ce are în vedere domnul Calmîc, cum va asigura securitatea invitaților din Rusia, cum ei vor șterge mucii patronului său român, e greu de spus, dar nu e problema noastră”, a declarat Dmitri Rogozin.

Acesta a mai spus că invitația este acceptată și că este gata să vină în Republica Moldova, însă cu anumite condiții: că are nevoie de garanții privind securitatea și zborul avionului prin statele de tranzit, scrie publicația tass.ru, citată de IPN.

După decizia Guvernului, Serviciul Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei și Infrastructurii a venit cu precizări privind invitația lui Dmitri Rogozin la Forum.

„La finele lunii iunie curent, în adresa demnitarilor de rang înalt din 39 de state (prim-viceprim-miniștri, viceprim-miniștri, miniștri, etc), responsabili de dezvoltarea economiilor țărilor pe care le reprezintă sau co-președinți ai comisiilor mixte pentru colaborare comercial-economică cu Republica Moldova, au fost expediate invitații de participare la Forumul ”Moldova Business Week 2017”, care se va desfășura în perioada 2 – 6 octombrie curent, la Chișinău.

Toate invitațiile au fost semnate de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în calitate de președinte al Comitetului organizatoric al evenimentului și transmise prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene sau prin intermediul misiunilor diplomatice în străinătate. Scopul urmărit de organizatori este de a dezvolta relațiile comercial - economice ale Republicii Moldova cu statele partenere, Forumul ”Moldova Business Week” reprezentând o platformă foarte bună pentru mediul de afaceri, structurile financiare, instituțiile de stat și private de a stabili noi relații de colaborare, de a promova exportul mărfurilor autohtone, precum și de a atrage noi proiecte investiționale în țară”, se arată în comunicat.

”Moldova Business Week 2017” este un forum economic anual, care se desfășoară sub patronajul Organizației de Atragere a Investițiilor și de Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) și unde se obișnuiește invitarea oficialilor de rang înalt din diverse țări.

Realitatea.md amintește că Dmitri Rogozin, pe 5 august, în cadrul vizitei sale în Iran, planifică să aibă o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Săptămâna trecută Dmitri Rogozin urma să sosească în Republica Moldova pentru a participa la acțiunile organizate în regiunea transnistreană cu ocazia aniversării a 25-a a misiunii de pacificare. Oficialul rus nu a putut ajunge însă la destinație, avionul cu care se îndrepta spre Chișinău a făcut cale întoarsă. România nu a permis avionului să survoleze spațiul său aerian pe motiv că printre pasageri s-au aflat persoane împotriva cărora acționează sancțiunile europene. Sancțiunile au fost impuse Federației Ruse și unui șir de persoane oficiale ale acestei țări, inclusiv vicepremierul Rogozin, în urma anexării Crimeii.

Citește și:

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat de Guvern „PERSOANĂ INDEZIRABILĂ” pe teritoriul Republicii Moldova (VIDEO)

Candu: Acţiunile ofensatoare și provocările pe care le-a făcut Rogozin au dus la decizia autorităților de a fi declarat persoană indezirabilă în RM (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile