Logo Realitatea.md

Vrei să deții o armă? Care sunt noile reglementări legislative privind regimul armelor și munițiilor în țara noastră (VIDEO/DOC)

31 Ianuarie 2018, 15:07 // Societate

Poliția Națională anunță că începând din 5 ianuarie 2018, au intrat în vigoare modificările şi completările aduse Legii nr. 130 din 08.06.2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă și Codul de executare. În acest context, Inspectoratul General al Poliției  aduce în atenţia cetățenilor principalele schimbări aduse legii. 

Foto Simbol

Astfel, posesorii de arme care au pierdut sau le-au fost sustrase arme din vina proprie vor avea dreptul să procure şi să deţină arme după 5 ani, deoarece în asemenea cazuri se limitează dreptul de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor pe un termen de 5 ani.

Persoanele fizice şi juridice care deţin arme letale cu ţeavă ghintuită sunt obligate, o dată la 10 ani, să prezinte fiecare armă cu trei cartuşe aferente pentru efectuarea tragerii experimentale, cu includerea tuburilor de cartuşe şi a gloanţelor trase în colecţia de tuburi de cartuşe şi gloanţe a Ministerului Afacerilor Interne. Efectuarea tragerii experimentale se atestă printr-un proces-verbal – pentru persoanele juridice şi prin certificat – pentru persoanele fizice.

De asemenea, armele scoase temporar de pe teritoriul ţării nu vor mai fi înscrise în paşaportul posesorului de arme, ci doar în permisul de transport.

Se menționează faptul că a fost revizuit setul de acte necesare pentru procurarea armelor neletale, prin excluderea din listă a avizului psihologului şi certificatului de cazier judiciar (acestea urmând a fi prezentate pentru înregistrarea armei la poliţie), iar la procurarea armei urmează a fi prezentat doar certificatul medical privind concluzia medicului narcolog şi psihiatru.

Luând în considerare multiplele incidente cu arme neletale, s-a impus amendarea art. 24 prin completarea cu alin.(1) 1 care stabileşte condiţia de păstrare la domiciliu a armelor şi muniţiilor neletale (într-un seif metalic fixat de podea sau de perete). 

Termenul valabilităţii actelor permisive eliberate armurierilor licenţiaţi în domeniul importului şi comercializării armelor se măreşte de la 6 luni la 12 luni, întrucât procedura de efectuare a operaţiunilor de import este anevoioasă şi în majoritatea cazurilor nu se reuşeşte efectuarea acestora în termen de 6 luni.

În cazul în care titularului i-a fost limitat dreptul de proprietate prin interdicţia de posesie a armelor pe un termen de 5 ani, după expirarea acestui termen, pentru restabilirea în dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor, titularul este obligat să absolvească repetat un curs de instruire teoretică şi practică de mânuire a armei de foc, organizat în modul stabilit.”

Important! Este interzis portul armelor letale şi neletale dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor sau a substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori sub afecţiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

Modificări aduse legii privind regimul armelor şi muniţiilor

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile