Logo Realitatea.md

Wally Conron, cel care a creat prima încrucișare între rase diferite de câini, regretă trendul pornit în 1989

30 Septembrie 2019, 09:11 // Life

Wally Conron, cel care a creat prima încrucișare între rasele Labrador și Pudel (Labradoodle), regretă trendul periculos pornit în 1989. „Am deschis cutia Pandorei și am eliberat monstrul lui Frankenstein”, spune Conron, potrivit CNN, citat de Digi24.

Foto: today.com

Conron, acum în vârstă de 90 de ani, regretă că invenția sa i-a făcut pe alți crescători să încrucișeze rasele fără să ia în calcul starea de sănătate a puilor rezultați, iar aceștia au risc crescut de afecțiuni congenitare.

Majoritatea puilor de Labradoodle rezultați nu sunt sănătoși, iar exemplarele sănătoase sunt foarte rare. Totodată, rasa inventată de el a încurajat crescătorii să încrucișeze și alte rase, cum ar fi Rottweiler și Pudel, rezultatul fiind un hibrid denumit Rottle sau Rottie-Poo.

Scopul lui Conron în 1989 a fost crearea unui hibrid utilitar pentru o femeie oarbă din Hawaii al cărei soț era alergic la câini. Așa a ajuns să încrucișeze un Labrador cu un Pudel, o rasă de câini care pierde puțin păr. Au rezultat trei pui, iar unul dintre ei nu declanșa alergia soțului și a putut fi trimis femeii din Hawaii.

Pentru că nimeni nu a vrut ceilalți doi pui, Conron a cerut departamentului de relații publice de la locul său de muncă să promoveze rasa. Câinii Labradoodle au revenit rapid căutați în Australia, dar și peste graniță. Ei prezintă de obicei afecțiuni tipice raselor din care au fost creați.

Colin Tennant, un expert canin, a spus că unii crescători încrucișează rasele fără să țină cont de problemele de sănătate care ar putea apărea. Tennant dă ca exemplu rasa Bichon Frise, care are probleme cu ochii. „Probabil are dureri constante. Cresc această rasă cu fața plată pentru că oamenilor le place acest aspect, fără să țină cont de eventualele schimbări care se produc și afectează sănătatea câinilor”.

Citeste tot despre: labradoodle
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile