Logo Realitatea.md

Workshopuri, dezbateri și instruiri, timp de un an la Călărași! Va fi promovată eficiența energetică

23 Septembrie 2020, 10:10 // Economie

Timp de un an în raionul Călărași vor fi organizate workshopuri, mese rotunde, dezbateri publice cu cetățenii, seminare de instruire pentru promovarea eficienței energetice în regiune. Proiectul a fost lansat cu sprijinul Uniunii Europene, iar activitățile vor fi desfășurate de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Foto: pixabay.com

Primul obiectiv specific al proiectului este analiza situației actuale în domeniul eficienței energetice din raionul Călărași, în special din orașul Călărași și stabilirea perspectivelor de dezvoltare. De asemenea, se dorește abilitarea cetățenilor cu cunoștințe pentru a-i implica în procesul de luare a deciziilor. Totodată, implicarea cetățenilor și a reprezentanților societății civile, de la nivel local, în monitorizarea procedurilor de achiziții în cadrul proiectelor investiționale.

Se va pune accent pe diseminarea bunelor practici și identificarea modelelor și a oportunităților de afaceri în sectorul energetic și în domeniile conexe. În acest context, va fi elaborată antologia de bune practici și va fi organizat Forumul pe eficiență energetică (EE) în Călărași. O componentă importantă este promovarea comportamentului eficient din punct de vedere energetic și sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea eficientizării consumului de energie. Astfel, vor fi desfășurate activități cu copii, dar și se vor elabora și distribui materiale.

Directorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a declarat că în cadrul acestui proiect o să se lucreze cu cetățenii, cu ONG-urile, o să se pună accent pe implicarea lor în procesul decizional, pe familiarizarea lor cu toate instrumentele care permit unui cetățean să cunoască interacțiunea cu autoritățile locale, cu businessul, care să-i permită sa-și realizeze o idee pe care o are pentru binele comunității. 

Pentru o mai bună desfășurare a proiectului, IDIS „Viitorul” a creat un parteneriat cu Asociația Obștească a Părinților Liceului Teoretic Mihai Sadoveanu din orașul Călărași și cu Primăria orașului Călărași.

Ion Olari, primarul orașului, a spus că eficiența energetică înseamnă economie la bugetul local, iar Primăria pe care o conduce își dorește și muncește ca să fie un exemplu pentru toată republica în acest sens, să fie un oraș cu un concept de eficiență energetică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile