Logo Realitatea.md

Zeci de Dacia Duster, în valoare totală de circa 20 mil. de lei, au fost repartizate grupelor operative din țară

22 Septembrie 2020, 11:23 // Auto

Grupe operative din cadrul Poliției Naționale de la Chișinău, Bălți, Orhei, Ungheni, Hîncești și alte raioane s-au ales cu Dacia Duster. 52 de automobile au fost repartizate, în urma unei ceremonii, conform necesităților, numărului de populație din localitate, a situației criminogene și a numărului de apeluri de urgență înregistrate. Valoarea totală a achiziției constituie circa 20 de milioane de lei sau, mai exact, 19.982.248 de lei.

Toate automobilele sunt echipate cu sisteme moderne de monitorizare (GPS) incluse în sistemul național de intervenții 112, urmând a fi dotate, în scurt timp, cu dispozitive de comunicare securizată în standard TETRA, precum și alte echipamente necesare unor intervenții profesioniste din partea polițiștilor.

„Această achiziționare nu înseamnă doar mașini noi pentru polițiști și condiții de muncă mai bune pentru ei, dar și mai multă securitate și grijă pentru oameni. Pentru că aceasta este filosofia reformei Poliției, apropierea de comunitate prin servicii mai bune, creșterea gradului de siguranță și atitudine prietenească. Sunt sigur că datorită acestor dotări tehnice, vom reuși să reacționăm mai operativ la apelurile de urgență la 112, reducând timpul de intervenție și să fim mai prezenți în stradă”, a anunțat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Automobilele au fost achiziționate în cadrul Programului „Suport Bugetar pentru Reforma Poliției” implementat în contextul Acordului de finanțare, încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și a Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, care au menirea să suplinească deficitul de autospeciale existent la nivelul structurilor teritoriale ale Poliției.

În perioada implementării Programului, la nivel de țară, au fost achiziționate în total 107 astfel de automobile.

„Mulțumim partenerului nostru strategic- Uniunea Europeană, care ne oferă susținere continuă în cadrul procesului de reformare instituțională și implementare a standardelor UE în activitatea Poliției. Prin intermediul noilor achiziții se urmărește diminuarea timpului de intervenție la apelurile de urgență și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru polițiștii implicați în astfel de misiuni. În așa fel, ne propunem să fim mai vizibili, proactivi și orientați spre nevoile cetățenilor”, a declarat șeful Poliției Naționale, Sergiu Paiu.

Până în prezent, cu suportul UE, au fost achiziționate autospeciale pentru transportarea persoanelor deținute, pentru serviciile de investigare a infracțiunilor, pentru ofițerii de sector, autolaboratoare criminalistice mobile pentru cercetarea locului infracțiunii, tehnică de calcul și mijloace periferice pentru serviciile de investigații, echipament special pentru realizarea misiunii Poliției, etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile