Logo Realitatea.md

Zeci de medici cu diplome false, reținuți de poliția israeliană. Cuvântul-cheie din dosar este „Republica Moldova”

03 Decembrie 2018, 17:03 // Societate

40 de medici, stagiari și farmaciști au fost reținuți de poliția israeliană, pentru că dețineau diplome false. Potrivit anchetei, aceștia ar fi obținut documentele de absolvire de la instituții de învățământ în mod fraudulos.

Materialele cauzei arată că suspecții au prezentat Ministerului Sănătății din Israel diplome false, în baza cărora au primit acordul de a activa în instituții medicale, scrie Realitatea.md cu referire la Vesti.co.il.

Studenților le erau eliberate așa-zise diplome în limba arabă

Suspecții s-au angajat în instituții medicale cu statut, precum „Barzilai”, „Kaplan”, „Asaf ha-Rofe”. Mai mult, unul din cei 40 activa în calitate de doctor la Administrația Penitenciarelor din Israel.

Se menționează că cei reținuți sunt cetățeni ai Israelului - reprezentanții sectorului arab (arabi israelieni). Dosarul în care sunt vizați este unul scandalos și a fost denumit în presă „Licența ucide”.

Cum a început ancheta: de la Republica Moldova la Gaza

Primele dubii despre faptul că medici din Israel ar putea activa în baza unor diplome false au apărut în mai 2017. Ministerul Sănătății al acestei țări ar fi primit atunci un semnal de alarmă de la o sursă anonimă.

Abia acum s-a aflat că o scrisoare în acest sens a fost trimisă de doctorul Fahri Hasan. Acesta a anunțat că sunt medici și stagiari care nici măcar nu au intrat pe listele studenților instituțiilor de învățământ în Armenia.

„Totul a început în timpul vizitei reprezentanților Consiliului Superior de Supraveghere al Arabilor Israelieni în Republica Moldova. Am făcut parte din acea delegație în calitate de conducător al Asociației stomatologilor arabi din Israel. În cadrul vizitei, au avut loc întâlniri cu conducerea și cu studenții de la medicină. Atunci au apărut primele semne că ceva nu este în regulă”, a declarat acesta pentru presa locală.

Bărbatul a mai povestit că a depistat că studenți din anul I, II sau III erau trecuți direct pe listele celor absolvenți, referindu-se, în special, la universitățile din Jenin, Iordania, dar și la unele din țări europene.

Respectiv, când s-a întors acasă a cercetat și a realizat că fenomenul fraudulos își avea fundamentul în Republica Moldova, care ulterior s-a răspândit. Mai exact, studenții în loc să învețe 5-6 ani, ei făceau doar 2-3, își primeau diplomele false în schimbul unor sume de bani și se angajau în câmpul muncii.

Continuarea materialului poate fi citită în limba rusă aici.

De menționat că, actualmente, urmează să fie audiată o serie de medici, atât cei care au calitatea de suspect, cât și alții care au calitate de martor. Reținuții au fost plasați în arest preventiv.

Citeste tot despre: dosar, Israel, licența ucide, zeci de medici
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile