Logo Realitatea.md

Zeci de mii de manifestanți din Hong Kong au comemorat masacrul din Piața Tiananmen din 1989. Poliția a făcut arestări și a folosit gaze lacrimogene

05 Iunie 2020, 08:11 // În lume

Zeci de mii de manifestanți din Hong Kong au sfidat intedicția autorităților și au organizat joi o comemorare în masă pentru victimele represiunii din 1989 din Piața Tiananmen din Beijing. Poliția a ridicat baricade în jurul parcului Victoria din oraș, dar unii militanți pro-democrație le-au dat jos și au ținut adunări publice cu lumânări în mâini, relatează BBC News.

Foto: digi24

Manifestațiile de joi din Hong Kong, prilejuite de comemorarea protestului din 1989 din piaţa Tiananmen, s-au soldat cu violențe. Poliţia din Hong Kong a folosit spray lacrimogen împotriva manifestanților și a făcut arestări.

La 4 iunie 1989, soldații și tancurile au deschis focul asupra demonstranților pro-democrație adunați în Piața Tiananmen din Beijing. Nimeni nu știe exact numărul morților, dar estimările variază de la câteva sute la câteva mii.

Oficial, autoritățile au interzis comemorarea în acest an invocând măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

În cursul dimineții, parlamentarii aprobaseră o rezoluție controversată prin care insultarea imnului național al Chinei devine o infracțiune. Înainte de vot, doi parlamentari au fost ridicați de pază după ce au împrăștiat pe podeaua Camerei un lichid urât mirositor. Parlamentarii au spus că protestează față de controlul din ce în ce mai mare pe care China îl exercită asupra Hong Kongului, dar și pentru a marca faptele petrecute în urmă cu 31 de ani în Piața Tiananmen.

Aceste evoluții intervin în condițiile în care guvernul chinez pregătește o nouă lege în materie de securitate pe care vrea să o impună în Hong Kong.

Hong Kong și Macao sunt singurele teritorii din China care au putut comemora masacrul din Tiananmen. În fiecare an, începând din 1990, în Hong Kong se ținea o comemorare a victimelor la care oamenii veneau cu lumânări în mâini.

În China continentală sunt interzise simplele referiri la represiunea protestelor din 1989, iar guvernul foarte rar le menționează.

„Fiți alături de Hong Kong” și „Puneți capăt regulii partidului unic”, au strigat demonstranții din parcul Victoria. De obicei zeci de mii de oameni ar fi comemorat evenimentele din Piața Tiananmen, dar poliția a transmis presei locale că 3.000 de agenți vor fi desfășurați pentru a pune capăt oricăror manifestații spontane.

Momente de reculegere, cu oameni având lumânări în mâini, au avut loc și în alte părți din Hong Kong. Sute de oameni s-au adunat de pildă în cartierul Mong Kok, unde au fost și încăierări între protestatarii care încercau să ridice baricade și poliția care a făcut uz de gaze lacrimogene ca să-i disperseze.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile