Logo Realitatea.md

Zeci de porci, nimiciți de angajații ANSA pentru a opri răspândirea pestei porcine africane (FOTO)

10 Octombrie 2018, 13:32 // Economie

Conform Deciziei Comisiei Republicane pentru Situații Excepționale și a Hotărârii Comisiei respective din raionul Ștefan Vodă, în satul Crocmaz, unde au fost anterior înregistrate 3 focare de pestă porcină africană, este în derulare procesul de nimicire a porcinelor din sectorul privat și de la ferme.

Foto: ansa.gov.md

În prima zi a fost lichidată o fermă cu un efectiv de 96 de porcine. Azi, este pe cale de nimicire o altă fermă de 47 de animale. Tot astăzi, urmează a fi demarat procesul de nimicire a porcinelor întreținute în gospodăriile private, 160 la număr.

Animalele-s nimicite de către medicii veterinari, instruiți special pentru efectuarea acestei proceduri. Cadavrele animalelor sunt înhumate într-o groapă amenajată la marginea satului, această acțiune fiind coordonată cu inspectoratul ecologic raional. Un grup de specialiști de la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară efectuează la fața locului lucrările de dezinfectare cu soluții speciale. O comisie formată din consilieri locali fixează în procesele verbale întocmite numărul și greutatea animalelor nimicite, pentru ca deținătorii de animale să poată primi compensațiile cuvenite, câte 28 de lei pentru un kilogram de carne de porcină. 

Întregul Proces de nimicire a animalelor este coordonat și monitorizat de către specialiștii Direcției de supraveghere sanitar-veterinară al Agenției pentru Siguranța Alimentelor.

În următoarele zile lichidarea animalelor începe în satul Palanca, unde în gospodăriile individuale sunt înregistrate 113 porcine.

Operațiunea de nimicire a unei exploatații de 51 de porcine a fost întreprinsă și în satul Zârnești, unde, de asemenea au fost înregistrat un focar de pestă porcină africană.

Citeste tot despre: ANSA, nimicire, pesta porcină, porci
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile