Logo Realitatea.md

Zeci de transportatori care nu au avut acces de intrare în România au blocat, aseară traseul Chișinău-Leușeni. Discuțiile au durat până după miezul nopții (FOTO)

07 August 2020, 09:05 // Societate

Un grup de transportatori auto, care nu au avut acces de intrare în România, au blocat traseul din apropierea punctului de trecere a frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, incidentul a avut loc aseară în jurul orei 19:10 și a durat până după miezul nopții, la fața locului fiind prezent și deputatul Platformei DA Chiril Moțpan.

foto: facebook.com/border.gov.md

Potrivit Poliției de Frontieră, protestul transportatorilor este calificat ca unul ilegal, iar „blocajul accesului în punctul de trecere Leușeni crează neînțelegeri din partea altor cetățeni aflați în trafic”. „Mai mult ca atât, majoritatea din manifestanți prestează servicii ilegale de transport, activitățile cărora au fost constatate de însăși autoritățile statelor europene, iar acest fapt taxează Republica Moldova pe plan internațional”, se mai arată într-o notă publicată pe pagina de Facebook a instituției.

În acest sens, Poliția de Frontieră a solicitat persoanelor în cauză de a debloca traseul și de a desfășura protestul în mod pașnic în locuri care nu ar deranja circulația transfrontalieră, precizând totodată că la ieșirea din Republica Moldova, polițiștii de frontieră verifică doar actele de călătorie, efectuează termometria pentru a se asigura că persoanele nu prezintă simptome de infecție Covid-19, precum și dacă nu cad sub incidența regimului de autoizolare 14 zile. „Verificările riguroase sunt efectuate pe partea română, unde reiterăm recomandarea ca înainte de a planifica călătoria să se informeze din surse oficiale despre regulile și restricțiile impuse în perioada de pandemie la intrarea într-un stat UE”.

„La fel, Poliția de Frontieră susține cu fermitate că nu va admite orice tip de ilegalitate la frontieră, inclusiv trafic ilicit de pasageri și acele acumulări ilicite de taxe. Pe această linie vom desfășura în continuare mai multe operațiuni de prevenire și combatere a acestor criminalități transfrontaliere”, se mai spune în nota Poliției de Frontieră.

De altă parte, deputatul Chiril Moțpan prezent la fața locului, a menționat pe pagina sa că „discuțiile aprinse” nu au încetat „nici pentru o clipă”, chiar și după miezul nopții. „Unități de transport înșiruite pe o distanță de câteva sute de metri, zeci și zeci de cetățeni debusolați și nemulțumiți de decizia autorităților de a le interzice deplasarea peste hotarele Republicii Moldova”, a menționat el într-o postare.

Potrivit deputatului, transportatorii s-au plâns că, „deși au actele în ordine, ANTA îi sancționează foarte dur fără motive”. „Situația tinde să degradeze tot mai tare. Atât transportatorii, cât și pasagerii lor sunt cu nervii la pământ. Forțe impunătoare ale poliției asigură ordinea publică și securitatea în zona de frontieră. Pentru a nu admite degradarea situației, regimul urmează să intervină imediat. Statul este obligat să-și trateze cetățenii cu respect și încredere”, a mai scris Chiril Moțpan.

În context, deputatul a menționat că, pentru prima oră a dimineții, a stabilit o întrunire la Parlament cu reprezentații unor instituții de stat pentru a identifica o soluție menită să amelioreze situația tensionată de la vama Leușeni.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 1.4940%
USD USD 17.2805 0.1594%
RUB RUB 0.2304 1.4978%
RON RON 4.3003 1.4437%
UAH UAH 0.6101 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile