Logo Realitatea.md

ZEL „Ungheni-Business” reacționează: Nu au fost tranzitate/importate/exportate mărfuri prohibite în Armenia

06 August 2020, 18:57 // Actualitate

Administrația Zonei Economice Libere (ZEL) „Ungheni-Business” dezminte informația, precum că armele cu care Armenia a tras focuri spre Azerbaidjan în perioada 12-16 iulie, la Tovuz, ar fi fost transportate prin Republica Moldova

„Autorul articolului afirmă că armele și munițiile au fost vândute inițial unei companii înregistrate în Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”, apoi armamentul a fost transportat pe cale aeriană din Serbia în Moldova, iar după reînregistrarea acestora în zona economică liberă „Ungheni-Business”, a fost livrat în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Din acest port, armele au fost trimise pe mare spre Georgia și pe uscat în Armenia, cu documente ștampilate de Vama moldovenească, ceea ce nu corespunde nici de jure și nici de facto realității. Mai mult, informația este contradictorie prin faptul că aceeași marfă (arme și muniții) a fost livrată de două ori în zona liberă, ceea ce este absolut imposibil conform legislației. De asemenea, nu este menționat prin ce metode și cărui rezident din zona liberă a fost livrată această marfă”, este reacția oferită de Ina Poia, manager în cadrul ZEL „Ungheni-Business”, la solicitarea Realitatea.md.

În același mesaj, ni s-a mai comunicat că, în perioada menționată, nu au fost tranzitate și nici importate sau exportate mărfuri prohibite conform legislației Republicii Moldova din sau în Serbia și Armenia. „ZEL o califică drept nefondată și denigratoare. Administrația va apela la organele de drept pentru a-și apăra reputația și imaginea instituției”.

Amintim că presa locală a scris cu referire un articol publicat în cea internațională că armamentul cu care timp de patru zile Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan ar fi fost transportat atacatorilor prin Republica Moldova. Potrivit surselor azere, partea armeană s-a pregătit din timp de atacul de la Tovuz, importând armele tocmai din Serbia. Atunci se știa doar despre faptul că armele ar fi ajuns în Armenia din Georgia, țara de origine fiind Serbia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile