Logo Realitatea.md

Zi decisivă pentru Guvernul Streleț! Cade prin moțiune de cenzură, ”abdică” sau rămâne la guvernare

29 Octombrie 2015, 06:30 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Guvernul Streleț are toate șansele să fie al doilea Guvern din ultimii șase ani demis pentru suspiciuni de corupție. Cel puțin asta susține liderul PSRM, Igor Dodon, care este și unul din autorii moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri. Șansele date de Dodon cresc odată cu propunerea conducerii Partidului Democrat către premier de a-și da demisia din proprie inițiativă, evitând astfel posibilitatea demiterii prin moțiune de cenzură. PLDM însă a înaintat colegilor de alianță un angajament de acțiuni și reforme prioritare și așteaptă poziția acestora.

„Nu am dus discuții nici cu comuniștii, nici cu democrații la acest subiect. Noi avem o agendă foarte bine stabilită și acționăm foarte consecvent. Poate să plece Streleț singur sau totuși va fi umilit prin moțiunea de cenzură, depinde de dânsul. Sunt motive clare pentru a fi învinuit acesta de corupție. Nu m-aș mira dacă își va găsi locul alături de fostul lider de partid, în ceea ce ține de dosarele de corupție din ultimul timp. Va merge prin procedura de a-și apăra poziția în plenul Parlamentului sau își va da demisia, ține de el”, a declarat liderul socialist Igor Dodon, aseară, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.

Liderul PSRM a dat asigurări că cei 24 deputați socialiști, vor vota cu siguranță moțiunea de cenzură. Acestora li se alătură și cei 21 de deputați comuniști, majoritatea dintre care au semnat moțiunea de cenzură înaintată în cadrul ședinței de săptămâna trecută a Parlamentului speaker-ului Andrian Candu, care i-a dat citire în plen. Formațiunile de stânga au însă doar 45 de mandate de deputat, în condițiile în care moțiunea împotriva Guvernului se votează cu majoritatea simplă de 51 de deputați.

Socialiștii și comuniștii nu pot spera în găsirea voturilor necesare la cei trei deputați neafialiați din grupul Leancă, care au decis în cadrul ședinței Biroului politic organizat ieri că nu vor susține moțiunea de cenzură, și nici a celor 13 deputați liberali, Biroul executiv politic al cărora a decis același lucru acum două zile.

Fostul premier Iurie Leancă a precizat însă că are toate motivele de a nu susține Guvernul Streleț și actuala guvernare și că, ideal ar fi, ca premierul să-și dea personal demisia. Cu o inițiativă similară a venit și Partidul Democrat în cadrul ședinței Consiliului AIE-3 de aseară, care i-a propus premierului Valeriu Streleț să-și dea demisia din cont propriu pentru a evita posibilitatea demiterii prin moțiune de cenzură și va crea, potrivit președintelui democrat Marian Lupu, premise pentru „reclădirea imediată a unei alianțe proeuropene care ar dispune de o majoritate clară și stabilă în Parlament”.

Acest lucru ar urma să se întâmple, potrivit liderului PD, prin atragerea la guvernare a tuturor forțelor și deputaților proeuropeni din Parlament, iar „noi va trebui să găsim loc în organele de conducere și a Parlamentului și a Guvernului pentru toți actorii politici care se vor regăsi în cadrul acestei majorități parlamentare stabile”.

De altă parte, Partidul Liberal Democrat din Moldova a înainat colegilor din AIE-3 o anexă la Acordul politic privind constituirea și funcționarea Alianței pentru Integrare Europeană 3, intitulat „Angajament de reforme și acțiuni prioritare” și ar contribui, potrivit liberal-democraților, la „stabilizarea situației economico-financiare, crearea premiselor reale de creștere a nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova și reformarea, prin scoaterea din subordonarea partinică, a entităților vitale pentru buna funcționare a statului Republica Moldova”.

În speță, documentul indică termeni concreți de implementare și se referă la trei domenii de bază:

  • Acțiuni cu caracter financiar-economic și social;
  • Acțiuni în sectorul energetic;
  • Acțiuni de reformă a entităților independente cu competențe de supraveghere, reglementare și asigurare a legalității.

Concomitent, premierul Valeriu Streleț a declarat după o ședință de urgență organizată aseară la sediul PLDM că tratează propunerea Partidului Democrat drept o „soluție de rezervă care ar fi convenabilă unor anumite forțe politice”, dar un anunț final privind evoluția evenimentelor îl va face astăzi până la ședința Parlamentului, mai ales că, potrivit lui Streleț, „colegii au spus că își vor exprima atitudinea față de acest document și eu cred că anume acest angajament public trebuie să fie o platformă de consolidare a guvernării”.

Nici democrații, deși s-au întrunit aseară în ședința Consiliului executiv al formațiunii, nu au luat deocamdată o decizie finală. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la ieșire că au transferat luarea unei decizii finale pentru astăzi, când vor mai avea o ședință și vor anunța decizia „la nouă dimineața (...) după ce ne-o comunică colegii din Partidul Liberal Democrat, ne-o comunică domnul Streleț”.

Astfel, deocamdată nu este clar dacă va cădea astăzi Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană 3, instituit acum trei luni de PL, PLDM și PDM, sau cum va cădea, prin moțiune de cenzură sau prin propria demisie.

Realitatea.md precizează că vă va informa în regim real despre evoluția lucrurilor în Parlament și în afara acestuia, prin știri, dar și prin transmisiuni în direct de la fața locului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile