Logo Realitatea.md

Zis și făcut. Cele cinci partide unioniste au constituit Mișcarea Politică Unirea (DOC)

15 Ianuarie 2020, 14:14 // Politica

Mișcarea politică Unirea a fost constituită astăzi, 15 ianuarie, de către cinci formațiuni politice – Partidul Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Politic Democrația Acasă și Partidul Național Liberal. Acordul de constituire a fost semnat de către liderii partidelor la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea marelui poet.

Foto: radiochișinău.md

Partidele semnatare au convenit asupra constituirii Mișcării Politice UNIREA, începând de astăzi, 15 ianuarie 2020 și până la realizarea Unirii cu România.

Obiectivele Mișcării Politice Unirea sunt

- consolidarea curentului unionist din Republica Moldova (RM) în vederea apropierii și realizării idealului nostru național, eliberarea de sub ocupația rusă și Reîntregirea neamului românesc, prin Unirea cu România

- participarea într-un format unificat (bloc electoral) la alegeri locale, parlamentare, prezidențiale din RM

- contracararea pericolului expansiunii influenței Federației Ruse în RM, precum și staționarea ilegală a armatei de ocupație, preluarea de obiective strategice, încercările de federalizare etc.;

- asigurarea și realizarea șansei noastre a tuturor, indiferent de originea etnică a fiecăruia, de a avea o viață sigură și prosperă, în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României

- continuarea luptei pentru atingerea idealurilor Mișcării de Eliberare Națională.

Conștientizând importanța simbolică a Mișcării de Eliberare Națională pentru promovarea dezideratului Reunificării celor două state românești, Partidele semnatare chemă toate celelalte formațiuni politice să manifeste aceeași deschidere, în vederea înființării unei mișcări unioniste ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea Unirii, devenind, astfel, un continuator firesc al Mișcării de Eliberare Națională.

Partidele fondatoare ale Mișcării Politice Unirea urmează să aibă un calendar comun al evenimentelor și activităților legate de cauza Unirii, încurajează și face un apel către organizațiile civice unioniste, uniunile de creație, mediul academic, personalitățile din toate domeniile, autoritățile locale, dar și către cetățeni, din RM si din diaspora, în vederea obținerii implicării si susținerii acestora, pentru a da Mișcării un caracter de masă, național și popular.

Declarațiile liderilor semnatari 

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a spus că astăzi este o zi care este așteptată de 30 de ani, pentru că în 1989 Mișcarea de eliberare națională a fost creată pentru unirea cu România. „Punem capăt dezbinării în societatea noastră. Și astfel vom permite ca fiecare vot dat de fiecare cetățean al Republicii Moldova, de aici de acasă și de peste hotare din diasporă, să fie un vot util, un vot cu speranță, un vot pentru adevăr, pentru o viață mai bună în cadrul NATO și UE, în cadrul României Mari până la urmă”, a notat liberalul.

Liderul USB, Valeriu Munteanu, a declarat că Republica Moldova nu are nicio perspectivă de integrare în UE pentru următorii 20-30 de ani. În opinia sa, „unica șansă pentru o viață mai bună pentru cetățeni este repararea unei greșeli istorice majore prin realipirea, reunirea Basarabiei cu România. Este o operă complicată, dar inevitabilă”. „Nu facem o uniune de cinci partide, ci o mișcare largă, națională pentru unirea Basarabiei cu România, în care încape toată lumea – și alte partide care poate până în acest moment se mai gândesc, și asociații obștești, și persoane fizice – toți sunt așteptați sub flamurile unirii. Și aceasta pentru că sunt departe de gândul că doar noi vom reuși să facem acest lucru”, a afirmat Valeriu Munteanu.

Președintele PPDA, Vasile Costiuc, a declarat că forța stă în unitate și în consolidare, iar acesta este primul pas pentru constituirea unei mișcări largi, cu suport național. „Pornind de la faptul că avem câteva imperative pe care trebuie să le atingem, personal voi insista în continuare pe trei factori, înainte de a putea să ne reunim cu țara-mamă. Primul – retragerea necondiționată a trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Numărul doi este legea, prin care să cerem interzicerea oricărui tip de propagandă imperial-rusă, că ne-au înnebunit de cap. Trei – securitatea energetică. Sunt trei lucruri pe care vrem le să atingem înainte de a ajunge să facem reunirea”, a menționat Vasile Costiuc.

 „Noi, Partidul Național Liberal, salutăm semnarea acordului de constituire a Mișcării politice Unirea. Îndemnăm pe această cale și alte forțe politice, civice și de altă natură să adopte asemenea decizii mature și să se alăture Mișcării noastre”, a declarat Ion Calmâc, președinte interimar PNL.

Președintele interimar PPR, Tatiana Potâng, a menționat că gestul de astăzi este un răspuns la solicitările din societate ca forțele unioniste să se unifice, precum și o speranță că și ceilalți vor adera la această Mișcare. „Dacă vorbim despre încărcătura simbolică, trebuie să menționăm că am ales data de 15 ianuarie pentru constituirea Mișcării politice Unirea, pentru că insistăm ca Eminescu să ne fie nu doar mator, ci și instanța civică și morală supremă a acestui act de constituire”, a mai spus Tatiana Potâng.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile