Logo Realitatea.md

Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului va fi marcată în acest an printr-o expoziție internațională online „Drepții Lumii”

21 Ianuarie 2021, 17:52 // Actualitate

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului este marcată anual la data de 27 ianuarie. În acest an, când se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz (Auschwitz-Birkenau), Centrul Cultural Evreiesc KEDEM va organiza un eveniment comemorativ menit să atragă atenția generațiilor următoare asupra Holocaustului și consecințelor acestuia, dar și să aducă la cunoștință căi de protejare a umanității de viciile xenofobiei, rasismului și extremismului. La evenimentul care va fi transmis în direct de Realitatealive.md și R LIVE TV, va participa președintele Maia Sandu și mai mulți diplomați străini.

foto: kedem.md

În acest an, în condițiile pandemiei COVID-19, evenimentul comemorativ va fi organizat în format online. În cadrul transmisiunii directe, va fi prezentată expoziția informativă „Drepții lumii Moldovei, Germaniei, SUA și Japoniei”, pregătită în cadrul proiectului „Inmortal Deeds - Eternal memory” cu sprijinul Biroului Elvețian de Cooperare din Moldova.

Expoziția va prezenta istoriile oamenilor care și-au riscat viața pentru a salva evrei în decursul ocupației naziste în Europa. Ei sunt numiți cei Drepți ai popoarelor lumii. Acest titlu onorific a fost acordat unei persoane pentru salvarea chiar și a unui evreu de la execuție sau deportare în lagărele morții. În total, peste 26 de mii de persoane din 51 de țări au primit acest titlu.

CCE KEDEM va prezenta istoriile a peste 26 de oameni drepți din lume care au reușit să salveze sute de mii evrei de la suferință, maltratare sau chiar moarte. Acestea sunt istoriile soldaților care au încălcat ordinele directe ale comandanților lor; țărani săraci, care își ascundeau vecinii evrei în subsoluri și fântâni; preoții care au ajutat refugiații evrei să treacă granițele și să se ascundă de persecutorii lor; familii întregi care au preluat copii evrei care au rămas fără părinți.

La eveniment va lua parte președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, directorul Biroului Elvețian de Cooperare, precum și ambasadorii Germaniei, SUA și Japoniei. Transmiterea în direct și deschiderea online a expoziției va avea loc pe 26 ianuarie la ora 17:00 pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al CCE KEDEM.

Expoziția „Drepții lumii Moldovei, Germaniei, SUA și Japoniei” va fi totodată disponibilă publicului. În perioada 25 ianuarie - 31 ianuarie, oricine dorește se poate familiariza cu istoriile eroilor în Muzeul Național de Istorie.

Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, marcată anual la 27 ianuarie, este o reamintire a evenimentelor tragice din istoria poporului evreu, precum și un tribut de respect și memorie pentru drepții popoarelor lumii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile