Logo Realitatea.md

Ziua în care a fost stabilită o nouă încercare de a convoca ședința Parlamentului, tot cu angajarea răspunderii Guvernului pe ordine

03 Iulie 2020, 19:14 // Actualitate

Biroul Permanent al Parlamentului a stabilit pentru luni, 6 iulie, ședința în plen. Primul subiect pe ordinea de zi este angajarea răspunderii Guvernului condus de Ion Chicu în fața Parlamentului pentru patru proiecte de legi. Adică la fel cum a fost la ultimele două ședințe plenare care nu s-au convocat din lipsă de cvorum.

Pe ordinea de zi au fost incluse 30 de chestiuni, ultima fiind moțiunea simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății publice, în fapt împotriva actualei ministre a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ultimele două ședințe ale Parlamentului, stabilite pentru joi și vineri, au fost boicotate de opoziție: PAS, Platforma DA, Pro Moldova, ȘOR. Respectiv, reiese că luni va fi a treia încercare a premierului de a prezenta angajarea răspunderii.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de lege: modificarea bugetului de stat, modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. 

Opoziția nu a participat la ultimele ședințe plenare, pentru că ceea ce și-ar dori să facă premierul Ion Chicu împreună cu Cabinetul pe care-l conduce înseamnă „discreditarea parlamentarismului”, or graba cu care inițiativele sociale doresc a fi implementate duce la ideea că asta se face pentru campania prezidențială a lui Igor Dodon pentru alegerile din 1 septembrie, odată cu expirarea mandatului de președinte al acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Dodon face apel către PAS și Platforma DA, după ce a 2-a oară nu s-a convocat ședința plenară: „Să iasă cel puțin o zi din Alianța Haosului”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile