Logo Realitatea.md

Ziua internațională a copiilor dispăruți a fost marcată de IGP în trei orașe ale țării. Sfatul polițiștilor pentru părinți

25 Mai 2020, 16:02 // Societate

Inspectoratul General al Poliției a marcat, astăzi, „Ziua internațională a copiilor dispăruți”, eveniment care a avut loc în municipiile Chișinău, Bălți și Comrat, în conlucrare cu Asociația Obștească „Concordia. Proiecte sociale”.

Foto: poliția.md

În aceste trei orașe au fost organizate activități de informare și sensibilizare atât a copiilor, cât și a părinților despre numărul de dispariții voluntare în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuşi şi măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza aceste situaţii.

Copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării. Cauzele acestor dispariții cel mai adesea sunt: neglijarea copiilor de către reprezentații săi legali; lipsa unui dialog viabil între părinte-copil în cazul familiilor firești; prezența mediului vicios în familie, precum și violența atât psihică, cât și fizică; prezența problemelor financiare, condițiile de trai, necesitatea de a câștiga sursa de existență, aceștia fiind factori care generează plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Inspectoratul General al Poliției reiterează că dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Ei au nevoie de atenție, iubire și comunicare.

Pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, polițiștii au depistat 295  de copii care au abandonat domiciliul sau instituțiile sociale de protecție. Copiii au fost reîntorşi în mediul sigur oferit de familie sau au fost identificate alternative, cum ar fi, plasarea minorilor în instituțiile sociale de protecție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile