Logo Realitatea.md

Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor. În R. Moldova – anul trecut au fost identificate 242 de victime

23 Septembrie 2016, 14:42 // Societate

În fiecare an, pe 23 septembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor prin activităţi de informare şi conştientizare cu privire la gravitatea fenomenului infracţional de trafic de persoane şi exploatare sexuală. Scopul principal al acțiunilor derulate cu ocazia acestei zile este de a conștientiza populația vulnerabilă asupra capcanelor traficului de persoane sub toate formele sale, de gravitatea acestui fenomen și totodată de a preveni categoriile vulnerabile privind riscurile existente la nivelul societăţii.

Foto: poalac.org

Pe parcursul anului 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate 151 infracțiuni de trafic de ființe umane și 38 de trafic de copii. În total, au fost identificate 242 de victime ale traficului de ființe umane (dintre care 153 femei, 90 fiind exploatate sexual) și 68 de copii.

Victimele provin în special din rândul femeilor şi copiilor, fiind categoriile cele mai vulnerabile, în cele mai multe situaţii, cauza traficului de persoane reprezentând-o lipsa informaţiilor, educaţia necorespunzătoare, dar şi dorinţa unei vieţi mai bune.

În contextul globalizării şi a dezvoltării tehnologiilor informaţionale se creează noi posibilităţi de exploatare sexuală, în special în rândul amatorilor de pornografie infantilă.

Centrul pentru combaterea traficului de persoane reprezintă unitatea primară de combatere a traficului de persoane pe întreg teritoriu al R. Moldova, cu competenţă de organ de constatare, urmărire penală şi special de investigaţii în subordinea Inspectoratului naţional de investigaţii al Inspectoratului General al Poliţiei. 

Activitatea pe care o desfășoară Centrul  este desfăşurată exclusiv în baza şi pentru executarea legii, în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi demnităţii umane, în conformitate cu principiile legalităţii, imparţialităţii şi nediscriminării, răspunderii personale şi profesionalismului, transparenţei şi respectării secretului de stat şi a altor informaţii oficiale cu accesibilitate limitată.

Pentru informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă, în scop turistic sau pentru a anunţa un posibil caz de trafic de persoane, dar şi pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Centrul de Combatere a Traficului de Persoane a pus la dispoziție o linie telefonică gratuită  24/24 – HELP LINE +373-22-25-49-98.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile