Logo Realitatea.md

Ziua Sfântului Patrick: Tradiționalele parade nu vor avea loc, dar citește povestea interesantă a acestei sărbători

17 Martie 2020, 08:22 // Life

La 17 martie, în fiecare an, este sărbătorit în Biserica Catolică Sfântul Patrick (Sf. Patriciu), ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume. Ziua Sfântului Patrick este, totodată, Ziua naţională a Republicii Irlanda.

Agerpres scrie că, născut în jurul anului 385, în Britania (atunci, parte a Imperiului Roman) ca Maewyn Succat, acesta a fost răpit, în jurul vârstei de 16 ani, şi dus în Irlanda, unde a fost pus să aibă grijă de oi. În cei şase ani cât a durat captivitatea sa, a încercat să fugă de două ori, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale. În timpul acelor ani de sclavie, el a descoperit religia creştină.

Întors acasă, el a petrecut următorii ani într-o mănăstire, pregătindu-se pentru munca sa misionară. Toată experienţa înfricoşătoare prin care a trecut a avut cu siguranţă un efect asupra lui, fiind convins că Dumnezeu l-a protejat şi l-a adus în siguranţă acasă.

Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, la Mănăstirea Saint Honorat de lângă Cannes. A fost timp de mai mulţi ani ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. Şi-a luat numele de Patricius. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi.

Până la moartea sa, la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492), şi-a continuat viaţa clericală, convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie.

Sfântul Patrick a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra dogma Sfintei Treimi, prin cele trei frunze unite într-o singură tulpină explicând conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane.

Marcată prin procesiuni în secolele IX-X, Ziua Sfântului Patrick a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea. În 1631, papa Urban al VIII-lea a inclus-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a iniţiat Festivalul Sfântului Patrick, care are loc, în fiecare an, la Dublin. În 2019, Festivalul Sfântului Patrick s-a desfăşurat în perioada 14-18 martie, cu parada din ziua de 17 martie care îl celebrează pe ocrotitorul irlandezilor.

Elementele comune ale tuturor evenimentelor prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt simbolurile care definesc, în întreaga lume, spiritul irlandez: trifoiul (asociat cu Sfântul Patrick), crucea celtică (ce îmbină tradiţii păgâne şi creştine), culoarea verde şi nu în ultimul rând, spiriduşul (leprechaun), un personaj imprevizibil dar plin de noroc. Irlandezii poartă haine verzi în această zi sau accesorii în aceeaşi culoare, precum pălării, panglici şi un trifoi prins de haine sau pictat pe faţă. Se pare că trifoiul şi panglicile verzi erau asociate sărbătorii încă din secolul al XVII-lea.

În acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus, paradele organizate de Ziua Sfântului Patrick de la Dublin şi Cork au fost anulate, iar la 12 martie, potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului Sfântului Patrick de la Dublin s-au anulat şi evenimentele culturale atât interne cât şi externe ce marcau acest eveniment.

În Statele Unite ale Americii, prima manifestare prilejuită de Ziua Sfântului Patrick a fost organizată de societatea caritabilă irlandeză din Boston, la 17 martie 1737. La New York, prima celebrare a sfântului a avut loc în 1756, la taverna ''Crown and Thistle'', iar prima paradă a avut loc la 17 martie 1762. Parada a fost organizată de către soldaţii irlandezi care activau în colonii.

O creştere semnificativă a numărului imigranţilor irlandezi a avut loc în SUA, mai ales după Marea Foamete din secolul al XIX-lea, când mana a lovit în câteva rânduri culturile de cartofi, care a dus la decesul a peste un milion de oameni, iar circa două milioane au imigrat în mai multe zone ale lumii. Părăsindu-şi ţara natală, irlandezii nu au putut lua cu ei bunuri materiale, ci doar tradiţiile, astfel încât parada organizată de Sfântul Patrick a devenit, în timp, modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea.

Anulată în acest an din cauza COVID-19, parada de la New York este cea mai veche paradă civilă din lume şi cea mai mare din Statele Unite. Anul trecut, în acordurile cimpoaielor şi formaţiilor muzicale tradiţionale, aproximativ 150.000 de persoane şi membri ai diferitelor asociaţii irlandeze cu sediul la New York au defilat pe Fifth Avenue din Manhattan, sub privirile a două milioane de oameni veniţi să admire evenimentul. Şi în oraşele Boston, Philadelphia, Savannah şi Chicago erau organizate în această zi parade. Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii de Ziua Sfântului Patrick era cea a colorării în verde a apelor râului Chicago, o tradiţie începută în 1962. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)