Logo Realitatea.md

Zona de Securitate, de prezidențiale: între proteste și dreptul cetățenilor din stânga Nistrului de a-și exercita dreptul la vot

30 Octombrie 2020, 18:25 // Societate

Alegerile prezidențiale, care se vor desfășura în această duminică, vor fi monitorizate de 2.193 de observatori acreditați de CEC. În același timp, peste 6.000 de angajați ai poliției vor interveni la sesizările legate de infracțiuni în timpul votului, până la predarea buletinelor de vot consiliilor electorale de circumscripție. Aceștia vor asigura ordinea publică și la cele 2.139 de secții de votare, dar și în raza a 100 de metri. Chiar și așa, continuă să apară informații pe rețele despre eventuate proteste în zona de securitate.

Contactați de Realitatea.md, responsabilii din cadrul Biroului politici de reintegrare (BpR) ne-au spus că recepționează sesizări în acest sens pe linia sa de activitate din partea persoanelor fizice, juridice, inclusiv administrația publică centrală sau locală.

„În conformitate cu mandatul și misiunea BpR aceasta fie le examinează, fie în cazul în care ține de competența altor autorități le transmite potrivit competenței materiale pentru examinare și soluționare. În partea ce ține de eventualele dezacorduri cu privire la scrutinul electoral din 1 noiembrie 2020, ținem să menționăm că BpR a recepționat anumite date și informații din surse deschise, precum și din anumite înscrisuri pe numele mai multor autorități, printre care și Biroul, scrie în răspunsul pentru Realitatea.md.

Potrivit Hotărârii CEC nr. 4124 din 25 august 2020, mai multor autorități și instituții li s-au stabilit responsabilități suplimentare ce țin de asigurarea în bune condiții a alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie curent.

„Atribuțiile ce țin de asigurarea securității persoanelor care participă la alegeri, ordinea publică sau de reacționare operativă este pusă în sarcina Ministerului Afacerilor Interne. Biroul conlucrează cu autoritățile naționale și își sincronizează activitățile pentru a asigura ordinea legală prin intermediul delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, dar doar în perimetrul Zonei de Securitate. Atragem atenția că BpR menține comunicarea cu administrația publică locală în adresa cărora le-a fost transmis mecanismul de raportare a incidentelor în Zona de Securitate și intervenția pacificatorilor pentru fixarea incidentelor, verificarea situației posturilor ilegale instalate de Tiraspol și consolidarea acestora, deblocarea situației ce țin de soluționarea cazurilor individuale în materie de drepturile omului, precum și partea informativă. Pe bază permanentă, BpR informează CEC despre noile evoluții care ne sunt cunoscute în contextul alegerilor prezidențiale, inclusiv și cu Misiunea OSCE în Republica Moldova”, scrie în același răspuns.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că poliția va asigura securitatea tuturor persoanelor care participă la alegeri, va acorda asistență autorităților publice locale în vederea păstrării bunurilor materiale la consiliile și birourilor electorale și va escorta transportarea buletinelor de vot, asigurând integritatea acestora.

„În intervalul orelor 07.00 și 21.00, oamenii legii atenționează că este interzisă organizarea transportului de persoane cu unități a căror capacitate depășește opt locuri, excepție făcând cursele regulate. După finalizarea procesului de vot, polițiștii vor asigura paza sediilor judecătoriilor în raza cărora se află consiliile electorale de circumscripție, unde vor fi păstrate buletinele de vot până la validarea rezultatelor alegerilor”, s-a spus în briefing.

Totodată, poliția deja documentează cinci cazuri care trezesc bănuieli de falsificare a semnăturilor pe listele de intenție ale persoanelor cu drept de vot, care urmau să participe la alegeri în secțiile de votare deschise în Federația Rusă.

Pe unele rețele de socializare, se vehicula că protestele împotriva cetățenilor transnistreni, le-ar organiza cineva din vetereni. Însă, ulterior, pe adresele redacțiilor din țară a parvenit declarația contrasemnată de către reprezentanții majorității organizațiilor obștești “Veteranii Moldovei”. În aceasta se spune următoarele: „Considerăm important să vă atenționăm că în spațiul mediatic și în special pe rețelele de socializare sunt lansate îndemnuri iresponsabile cu conținut provocator din partea unor participanți la războiul de pe Nistru din 1992, chiar și din partea unor pseudo-veterani de război, de a bloca căile de acces, în special cu raioanele din stânga Nistrului pentru a nu permite cetățenilor Republicii Moldova să-și exprime dreptul la Vot și la libera circulație de pe ambele maluri ale râului Nistru, drepturi consfințite de Constituție și care urmează a fi respectate”.

Astfel de acțiuni au menirea să destabilizeze situația, să împiedice buna desfășurare a alegerilor și urmăresc scopul de a dezbina societatea, de a incita la discriminare și violență publică, fapte ce pot duce la săvârșirea unor infracțiuni și încălcare a ordinii publice. Noi veteranii de război, am luptat și am vărsat sânge pentru integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova condamnăm astfel de abordare, ne pronunțăm pentru o Moldovă unită și declarăm oficial că astfel de provocatori nu ne reprezintă”, mai scrie în declarație.

Este de menționat că ultimele știri din presa transnistreană sunt despre faptul că locuitorii regiunii transnistrene, care dețin acte moldovenești, se vor putea deplasa la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului pentru alegerile prezidențiale, între orele 07.00 și 20.00. Aceștia trebuie să revină în regiune până la ora 22.00, în caz contrar vor fi obligați să stea în autoizolare două săptămâni. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de așa-zisele autorități.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în această duminică, 1 noiembrie. 42 de secții de votare vor fi deschise pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile