Logo Realitatea.md

Zumbreanu și Cioclea au prezentat rapoarte în fața deputaților privind recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar (video)

12 Octombrie 2018, 18:05 // Economie

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea și directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu au fost audiați astăzi în Parlament în legătură cu investigarea ”furtului miliardului”.

Șeful CNA a declarat că în judecată au fost transmise dosare ce vizează un prejudiciu de 7,74 miliarde de lei, iar până în prezent, organele de drept au reușit să identifice până în prezent beneficiarii a 90% din sursele financiare delapidate din sistemul bancar. 

Embed:

Directorul CNA s-a referit la sumele recuperate din vânzarea activelor persoanelor implicate în furturile din bănci. Potrivit lui, au fost vândute bunurile a 22 de întreprinderi implicate în jaful bancar, fiind recuperate 420 de milioane de lei. În același timp, sub sechestru se află alte bunuri în valoare de 106 milioane de lei.

”În cadrul desfășurării de către Agenția de recuperare a bunurilor Infracționale a investigațiilor financiare paralele dispuse prin delegația procurorului, au fost analizate manual în lipsa unui soft specializat, în total 321 de rulaje bancare a conturilor în valoare națională și străină, a 37 societăți autohtone, ceea ce constituie 215.880 operațiuni pe conturi deschise în trei bănci. Au fost identificate 73 de companii nerezidente care au deschis conturi în 11 jurisdicții, din care au fost deja analizate peste 3.900 de operațiuni bancare a 25 companii nerezidente, care au 50 de conturi bancare deschise într-o bancă comercială din Letonia.

În privința a 33 de companii nerezidente, urmează a fi obținute răspunsurile de la partenerii externi privind operațiunile bancare efectuate și documentele confirmative aferente (…) Suplimentar pentru identificarea traseelor de transfer și localizarea mijloacelor bănești, precum și a bunurilor deținute de 59 de persoane fizice, identificate în cadrul delegațiior respective, au fost expediate solicitări prin canalele securizate informale ale Europol, Interopol, precum și prin intermediul altor rețele specializate. Până în prezent, au parvenit răspunsuri doar de 22 de state, o parte din țările care au reușit să răspundă solicitărilor adresate, au solicitat cereri în vederea furnizării informațiilor relevante.

(…) Analiza efectuată până în prezentăde către organul de urmărire penală a permis identificarea beneficiarilor efectivi a circa 90% din mijloacele financiare sustrase din cadrul celor tre bănci.

Ca rezultat a investigațiilor financiare paralele s-a reușit identificarea bunurilor, valori mobiliare, care aparțin beneficiarilor efectivi, a sumelor din frauda bancară. Este vorba de 22 de întreprinderi.

Urmare a vânzării acestor acțiuni, la contul Băncii de Economii au parvenit deja circa 420 milioane de lei. Aceasta este cifra efectiv recuperată la acest moment. Această cifră nu include în sine și mijloacele efectiv recuperate ca rezultat a activității Băncii Naționale”, a menționat direcotrul CNA, Bogdan Zumbreanu. 

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea a raportat despre situația în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare și despre investigația efectuată de consorțiul  Kroll și Steptoe & Johnson.

Sergiu Cioclea a adăugat că până acum au fost recuperate, din vânzarea bunurilor băncilor implicate în jaful bancar, 1,2 miliarde de lei. Dintre aceastea 18% au fost rambursate din vânzarea activelor, 21% - din încasările efectuate forțat și 58% au fost returnate din încasările benevole. Potrivit guvernatorului BNM, pe aceste cauze au fost intentate 45 dosare penale.

Mai mult, guvernatorul a menționat că BNM a fost lăsată fără pârghii și, respectiv, nu putea interveni la BEM, BS și Unibank.

”Frauda a fost făcută prin faptul că a fost un regulament care a fost importat din practica europeană, dar care permitea abuzarea cu expunerile mari din practicile BEM. Deja în septembrie 2013, cu un an înainte de colapsul celor trei bănci, BNM a venit cu o propunere de schimbare a acestui regulament, care nu a primit avizul Ministerului Justiției timp de 100 de zile. El a fost publicat doar la începutul lunii februarie 2014. Judecătoria Rîșcani a stopat acest regulament care a fost casat doar după criza bancară, ceea ce înseamnă că BNM nu avea pârghii de a pune regulamente pe bănci”, a menționat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul a dat asigurări că autoritățile au depus eforturi considerabile ca frauda bancară de genul celei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank să nu se mai repete.

Bugetul statului a fost prejudiciat cu 13,34 de miliarde de lei în urma fraudei bancare care a avut loc între 2007-2014, în R. Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile