Logo Realitatea.md

Zvonul se confirmă: BERD promovează controversatul proiect privind combaterea spălării banilor. Detalii

07 August 2020, 16:25 // Economie

Zvonul precum că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul controversatului proiectul de modificări la Legea combaterii spălării banilor se confirmă. Despre asta vorbeau tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești, scrie Bani.md.

În urma unei solicitări făcute de Logos Press, oficiul BERD de la Chișinău a recunoscut faptul.

Se întâmplă la o zi după ce BEMOL a transmis o scrisoare deschisă adresată președintelui BERD, Jürgen Rigterink, în care menționează faptul că controversatul proiect promovat de oficiul BERD de la Chișinău fost elaborat și promovat în interesele lui Thomas Moser, fostul adminstrator BEMOL, care și-a însușit în mod ilegal anunmite active în Republica Moldova. 

Potrivit Logos Press, în cadrul investigației jurnalistice realizate, au aflat că compania privată care ar fi favorizată de acest pachet de modificări legislative ar fi Danube Logistics, operatorul portului Giurgiulești. „În varianta inițială proiectul de lege se numea „pr lege (Giurgiulești)”, fapt ce confirmă informațiile despe care am scris anterior, AICI

Logos Press a transmis o solicitare oficiului BERD de la Chișinău, unde a cerut poziția instituției europene. LP a citat răspunsul fără a face anumite modificări. Răspunsul sună în modul următor: 

„Juriștii noștri ne-au informat că decizia Curții de Apel în cazul Danube Logistics este contrar dreptului corporativ al Republicii Moldova și se bazează pe interpretarea dreptului de proprietatea beneficiarului, în conformitate cu legislația moldovenească privind combaterea spălării banilor, ceea ce înseamnă că companiile fiice pot fi responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari ai acestora. Acest lucru creează un precedent care ar putea afecta climatul investițional, în urma căruia companiile moldovenești, inclusiv băncile și companiile de asigurări, pot fi responsabile pentru obligațiile companiilor lor mamă și ale beneficiarilor. Am solicitat Guvernului să ia în considerare modificările legislative privind aceste riscuri. Din câte știm, cererea a venit de la EBA (European Business Association) către Primul Ministru, în numele membrilor săi.”

În același timp, BERD a subliniat că inițiativa lor vizează eliminarea riscurilor pentru investitori și a companii locale care există în legislația Moldovei și să permit filialelor să  fie responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari.

La rândul său, directorul executiv al EBA Moldova, Mariana Rufa, a confirmat pentru  Logos Press că membrii Asociației au pus în discuție problema practicii instanțelor moldovenești de a determina „beneficiarii efectivi”. În baza acestui fapt, a fost trimisă o solicitare către Cabinetul de Miniștri. „Vrem să subliniem că EBA sprijină implementarea în Moldova a tuturor standardelor internaționale în domeniul combaterii spălării banilor și în lupta cu terorismul”, a spus Mariana Rufa. „Și cu atât mai mult, este categoric inacceptabil să se creeze privilegii preferențiale sau exclusive pentru orice companie privată. Am cerut doar clarificări în legislația moldovenească cu privire la „beneficiarii finali”, astfel încât acest concept să poată fi interpretat în conformitate cu practica internațională. Am pornit de la faptul că unele decizii ale instanțelor moldovenești contrazic această practică și cresc riscurile investitorilor. Membrii Asociației noastre vorbesc despre asta”.

Menționăm că unul dintre fondatorii și „Membrii de Aur” ai EBA este Danube Logistics.


Autorii articolului publicat de Logos Press susțin că nu rămâne decât să ne așteptăm la fapul că membrii Executivului, în viitor, nu vor mai promova interesele anumitor persoane în detrimentul statului și că acest proiect va fi retras din Parlament. Atragem atenția la faptul că mai mulți deputați, experți economici dar și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-au arătat contra acestui proiect. 

Peter Michalcko: Standardele luptei împotriva spălării banilor nu pot fi modificate. Ele au fost introduse cu eforturi mari și cu susținerea partenerilor externi, inclusiv Uniunea Europeană”

„Dacă acest proiect, totuși, este necesar societății , acesta trebuie supus dezbaterilor publice, să primească avizele de rigoare, de la instituiile care ar trebui să o facă, să fie aprobat cu adevărat de partenerii extern și, ulterior, să fie lansat, din nou, procesul de aprobare”, scrie LP.

Bani.md amintește că a scris la începutul acestei săptămâni despre  faptul că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul proiectului de modificări la Legea combaterii spălării banilor - despre asta vorbesc tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești. Instituția ar fi promotor principal al unui proiect controversat, care în mod dubios a ajuns în Parlament și a generat mai multe semne de întrebare: de la conținut - până la modul în care decurge procesul decizional în cazul acestui proiect. În cadrul unei discuții cu echipa Bani.md, expertul economic Veaceslav Ioniță și deputatul Sergiu Litvinenco au confirmat existența acestor supoziții, și au declarat că și-ar dori ca acestea să nu fie adevărate. Autorul proiectului Nicolae Eșanu, consilierul premierului Ion Chicu, nu a fost de găsit la telefon pentru a răspunde la întrebările redacției.

Una dintre principalele întrebări pe care și-o puneau deputații, experții economici și societatea civilă este cine e adevăratul promotor al proiectului de modificare a unui pachet de legi care vizează spălarea banilor. Răspunsul a fost confirmat - BERD.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile